Architektura Biznes, prawo, finanse Ciąża, wychowanie Dom, ogród Ezoteryka, magia Film, teatr Fotografia, edycja zdjęć Historia Hobby, kolekcjonerstwo Internet, komputery Krajoznawcze Kuchnia, potrawy Malarstwo, rysunek Moda, uroda Motoryzacja, transport Pierwsza pomoc, zdrowie Pozostałe Przyroda, krajobrazy Rękodzieło, biżuteria, szycie Rozwój osobisty Seks, relacje partnerskie Sport, forma fizyczna Sztuka, architektura Taniec, śpiew, muzyka Technika Wiara, duchowość Zwierzęta domowe, hodowlane
Pozostałe Thrillery, sensacyjne, kryminały"Książka przedstawia szczegoacute;łową analizę ewolucji poglądoacute;w starożytnych i wczesnośredniowiecznych autoroacute;w na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądoacute;w dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatoacute;w, ktoacute;re w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i poroacute;wnywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śroacute;dziemnego.
Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmoacute;w, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zaroacute;wno dla historykoacute;w, filologoacute;w, badaczy dziejoacute;w jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatoacute;w antyku i Bizancjum.
Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zboacute;ż i produktoacute;w zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źroacute;dłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autoroacute;w starożytnych na temat wpływu omawianych produktoacute;w na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektoacute;w dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni." -nbsp;z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL)
Książka "Byzantina Lodziensia. Tom 16. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)"
Maciej Kokoszko; Krzysztof Jagusiak; Zofia Rzeźnicka