Byzantina Lodziensia. Tom 16. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - Maciej Kokoszko; Krzysztof Jagusiak; Zofia Rzeźnicka

Byzantina Lodziensia. Tom 16. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)

4.00 Oceń książkę!

Autor: Maciej Kokoszko; Krzysztof Jagusiak; Zofia Rzeźnicka

Wydawnictwo: Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN: 9788379694464
EAN:
Format: 165 x 240
Oprawa: miękka
Stron: 672
Data wydania: 2015-02-12
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
44.10
książka
49.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

"Książka przedstawia szczegoacute;łową analizę ewolucji poglądoacute;w starożytnych i wczesnośredniowiecznych autoroacute;w na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądoacute;w dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatoacute;w, ktoacute;re w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i poroacute;wnywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śroacute;dziemnego.

Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmoacute;w, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zaroacute;wno dla historykoacute;w, filologoacute;w, badaczy dziejoacute;w jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatoacute;w antyku i Bizancjum.

Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zboacute;ż i produktoacute;w zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źroacute;dłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autoroacute;w starożytnych na temat wpływu omawianych produktoacute;w na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektoacute;w dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni." -nbsp;z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL)

Książka "Byzantina Lodziensia. Tom 16. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)"
Maciej Kokoszko; Krzysztof Jagusiak; Zofia Rzeźnicka