PRACA ZBIOROWA
Sortuj według:
Polska kuchnia regionalna Kuchnia kresowa

Polska kuchnia regionalna Kuchnia kresowa

4.00

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327435620
Kategoria: Pozostałe
Kuchnia kresowa uchodzi za niezrównaną, smakuje każdemu, jest bogata i różnorodna. Łączy prostotę z domów chłopskich z niezwykle wykwintnymi daniami z najlepszych staropolskich tradycji kulinarnych, z licznych siedzib najmożniejszej magnaterii. Wśród zup na Kresach królował barszcz, którego znano wiele rodzajów, jadano także zrazy, żeberka, gołąbki...
Cena
18.97zł
Tania Książka
Zobacz książkę Kup książkę
Polska kuchnia regionalna Kuchnia wielkopolska

Polska kuchnia regionalna Kuchnia wielkopolska

4.00

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327435590
Kategoria: Pozostałe
Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W...
Cena
18.97zł
Tania Książka
Zobacz książkę Kup książkę
Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska

Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska

4.00

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327431080
Kategoria: Pozostałe
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji...
Cena
18.97zł
Tania Książka
Zobacz książkę Kup książkę
Polska kuchnia regionalna Kuchnia kaszubska

Polska kuchnia regionalna Kuchnia kaszubska

4.00

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327431073
Kategoria: Pozostałe
Po chłopsku, ale na bogato - kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, bigos z wiśniami, smażone i marynowane śledzie… Znane w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką....
Cena
18.97zł
Tania Książka
Zobacz książkę Kup książkę
Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warmii i Mazur

Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warmii i Mazur

4.00

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327431066
Kategoria: Pozostałe
Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna; opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są...
Cena
18.97zł
Tania Książka
Zobacz książkę Kup książkę
Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza

Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza

4.00

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327431059
Kategoria: Pozostałe
Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska - dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem - fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i...
Cena
18.97zł
Tania Książka
Zobacz książkę Kup książkę