Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów - Anna Sancewicz-Kliś

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów

4.00 Oceń książkę!

Autor: Anna Sancewicz-Kliś

Wydawnictwo: Poltext
ISBN: 9788375613933
EAN:
Format: 145 x 205
Oprawa: twarda
Stron: 440
Data wydania: 2014-06-20
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
50.99
książka
58.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Słownik terminów kulinarnych polsko-angielski i angielsko polski. Część polsko-angielska zawiera nazwy potraw polskich, współczesne i tradycyjne, regionalne i świąteczne, wraz ze składnikami oraz sposobami przyrządzania i podawania.  

Część angielsko-polska to potrawy angielskie, amerykańskie oraz z innych tradycji kulinarnych, które zadomowiły się na stałe w języku angielskim, z opisami ich składu i sposobu podawania).

Ponadto w słowniku znajdziemy m.in. nazwy napojów alkoholowych, bezalkoholowych i koktajli, mięs, wędlin, ryb, przyprawy, ziół, rośli leczniczych, nazwy sprzętu, narzędzi, naczyń, urządzeń kuchennych, bielizny stołowej, szkła i wiele innych.

Słownik podaje też przykłady języka formalnego i potocznego w kontekście zachowań i zwyczajów związanych z jedzeniem, obsługą i przyjmowaniem gości.

Anna Sancewicz-Kliś jest współautorką wydanego przez Poltext Słownika turystyki i hotelarstwa polsko-angielskiego i angielsko-polskiego.

Z wykształcenia anglistka po UW, wykłada od lat turystykę w szkołach wyższych. Rzeczoznawca MEN w zakresie podręczników do kształcenia zawodowego o profilu technik turystyki.

Książka "Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów"
Anna Sancewicz-Kliś