Byzantina Lodziensia. Tom 19. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha -

Byzantina Lodziensia. Tom 19. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha

4.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN: 9788379694563
EAN:
Format: 165 x 240
Oprawa: miękka
Stron: 608
Data wydania: 2015-02-12
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
44.10
książka
46.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

"Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmoacute;w -nbsp;kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źroacute;dłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii "Byzantina Lodziensia"), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składnikoacute;w diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podroboacute;w i wyroboacute;w wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Roacute;wnie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektoacute;w żywności w życiu oacute;wczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.

Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie poacute;źnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasoacute;b źroacute;deł pisanych. (...) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego wspoacute;łpracownikoacute;w (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnoacute;stwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczykoacute;w. (...) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (...) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źroacute;dłowych oacute;wczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajoacute;w żywieniowych." -nbsp;z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM)

Książka "Byzantina Lodziensia. Tom 19. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha"