Architektura Biznes, prawo, finanse Ciąża, wychowanie Dom, ogród Ezoteryka, magia Film, teatr Fotografia, edycja zdjęć Historia Hobby, kolekcjonerstwo Internet, komputery Krajoznawcze Kuchnia, potrawy Malarstwo, rysunek Moda, uroda Motoryzacja, transport Pierwsza pomoc, zdrowie Pozostałe Przyroda, krajobrazy Rękodzieło, biżuteria, szycie Rozwój osobisty Seks, relacje partnerskie Sport, forma fizyczna Sztuka, architektura Taniec, śpiew, muzyka Technika Wiara, duchowość Zwierzęta domowe, hodowlane
Pozostałe Thrillery, sensacyjne, kryminały"Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmoacute;w -nbsp;kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źroacute;dłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii "Byzantina Lodziensia"), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składnikoacute;w diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podroboacute;w i wyroboacute;w wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Roacute;wnie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektoacute;w żywności w życiu oacute;wczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.
Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie poacute;źnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasoacute;b źroacute;deł pisanych. (...) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego wspoacute;łpracownikoacute;w (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnoacute;stwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczykoacute;w. (...) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (...) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źroacute;dłowych oacute;wczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajoacute;w żywieniowych." -nbsp;z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM)
Książka "Byzantina Lodziensia. Tom 19. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha"