Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt -

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt

4.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: PWN
ISBN: 9788301182274
EAN:
Format: 235 x 165
Oprawa: miękka
Stron: 452
Data wydania: 2015-09-15
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
53.99
książka
81.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
"Żywienie zwierząt i paszoznawstwo" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz.

Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich.

Omówiono w nim:

  • składniki chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
  • budowę przewodu pokarmowego przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb
  • pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie
  • przemianę materii, energii i składników mineralnych
  • żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierząt
  • systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt.
Obecne, drugie wydanie tomu 1 uwzględnia współczesny stan wiedzy. Dodano rozdział Nutrigenomika (genomika żywieniowa) poświęcony nauce, która bada reakcje organizmu na składniki pożywienia, wykorzystując technologie genomiczne; ukierunkowanej przede wszystkim na człowieka i prewencję chorób, które mają związek z żywieniem. Przedstawiono w nim badania u zwierząt, zwłaszcza gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, których celem jest nie tylko prewencja chorób u zwierząt, ale także m.in. wydajność zwierząt i opracowanie zaleceń jak żywić określony genotyp zwierzęcia.

Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako konsumentów.

Książka "Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt"