Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny - Henryk Gertig; Jan Gawęcki

Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny

4.00 Oceń książkę!

Autor: Henryk Gertig; Jan Gawęcki

Wydawnictwo: PWN
ISBN: 9788301150730
EAN:
Format: 170 x 237
Oprawa: miękka
Stron: 152
Data wydania: 2007-04-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
27.49
książka
40.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.

W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.

Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.

Książka "Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny"
Henryk Gertig; Jan Gawęcki