Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu tom 1 -

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu tom 1

4.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: PWN
ISBN: 9788301163204
EAN:
Format: 165 x 235
Oprawa: miękka
Stron: 560
Data wydania: 2010-10-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
49.99
książka
71.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: ?zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju ?właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać ?nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w tomie 3 - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom drugi poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka jest przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Książka "Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu tom 1"