Zupy - 150 przepisów -

Zupy - 150 przepisów

4.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: Dragon
ISBN: 9788362976157
EAN:
Format: 170 x 245
Oprawa: twarda
Stron: 145
Data wydania: 2012-01-12
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
7.99
książka
22.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Zupa jest to jeden z najstarszych wynalazków człowieka. Choć trudno w to uwierzyć, wywary mięsno-ziołowe jadali już neandertalczycy. Do takich wniosków doszli archeolodzy, gdy odkopali szkielet człowieka pochodzący sprzed kilku tysięcy lat.

W polskiej tradycji kulinarnej zupa ma swoje stałe miejsce. Ożywione kontakty z innymi krajami sprawiły, że przez wieki jej skład znacznie się ubogacał. Wraz z przybyciem do Polski w XVI wieku królowej Bony pojawiły się warzywa. W ogrodach zaczęto uprawiać pory, selery, kalafiory i włoską kapustę, a na stołach pojawiały się wyśmienite zupy warzywne. Następne stulecia przyniosły ożywione kontakty w Węgrami i Francją, dzięki którym w polskiej kuchni pojawiły się kolejne kulinarne nowinki. W XVII wieku polacy znali ponad dwieście przepisów na te pyszne dania.

Zupy mogą być przede wszystkim wspaniałym źródłem składników mineralnych i witamin, których dostarczają produkty wykorzystywane do ich przyrządzania. Te najczęściej używane to warzywa, owoce, mięsa i kości - źródła niezbędnych składników odżywczych. Prezentowana książka to kompendium wiedzy o zupach - rodzaje, sposoby przygotowywania, doprawiania, a także podawania. Zebrane 150 przepisów urozmaici obiad każdego dnia.

Książka "Zupy - 150 przepisów"