Źródła konkurencyjności polskiego sektora cukrowniczego - Budzyńska Anna, Matras-Bolibok Anna

Źródła konkurencyjności polskiego sektora cukrowniczego

4.00 Oceń książkę!

Autor: Budzyńska Anna, Matras-Bolibok Anna

Wydawnictwo: UMCS
ISBN: 9788322793169
EAN: 9788322793169
Format: 0
Oprawa: Miękka
Stron: ...
Data wydania: 2020
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
31.97
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Autorki podjęły się poruszyć bardzo ważne i aktualne zagadnienie badawczew kontekście zniesienia limitowania produkcji cukru i izoglukozy w UE od 1 października 2017 r. Jak słusznie wskazują we wstępie, istnieje luka w zakresie publikacji ujmujących problem źródeł konkurencyjności w odniesieniu do części rynku, która w tak znacznym stopniu wpływa na inne gałęzie przemysłu.
W pracy wskazano kierunki rozwoju cukrownictwa w Polsce, które polegać mają przede wszystkim na rozwijaniu mocnych stron, wykorzystywaniu szans oraz przeciwdziałaniu zagrożeniom. Zdaniem Autorek przede wszystkim należy skupić się na prowadzeniu dalszej restrukturyzacji w kierunku zmiany słabych stron sektora na mocne.
Wnioski i badania zaprezentowane w monografii mają duże znacznie praktyczne. Identyfikacja źródeł konkurencyjności rynku cukru w perspektywie ciągłych zmian globalnego otoczenia może pomóc zarządzającym przedsiębiorstwami sektora cukrowniczego oraz decydentom opracowującym normy prawne w stworzeniu spójnej i długookresowej strategii konkurowania.

Książka "Źródła konkurencyjności polskiego sektora cukrowniczego"
Budzyńska Anna, Matras-Bolibok Anna