Złota księga nalewek - Robert Maciej; Anna Rodak-Śniecińska

Złota księga nalewek

4.00 Oceń książkę!

Autor: Robert Maciej; Anna Rodak-Śniecińska

Wydawnictwo: Firma księgarska JK Olesiejuk
ISBN: 9788327401052
EAN:
Format: 185 x 245
Oprawa: twarda
Stron: 268
Data wydania: 2012-11-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
25.99
książka
28.00zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Przyrządzenie dobrej nalewki jest bez wątpienia sztuką. Mamy nadzieję, że wybrane przez nas arcydzieła malarstwa ilustrujące przepisy w Złotej księdze nalewek, zainspirują wszystkich artystów - twórców nalewek.
Twórcą pierwszej nalewki był prawdopodobnie starożytny lekarz z greckiej wyspy Kos, Hipokrates, który aromatyczne wino zaprawił cynamonem, a następnie dosłodził miodem - napój ten nazywany "hipokrasem" miał rozgrzewać, dezynfekować i leczyć najróżniejsze choroby. W okresie renesansu popularność zyskał sporządzany w aptekach "Hipokrates dla ludzi starych, zadumałych a flegmistych". W I wieku n.e. grecki lekarz z Cylicji , pozostający w służbie cesarzy rzymskich, Pedanios Dioskorides, autor sławnego traktatu "O środkach leczniczych ksiąg pięcioro" tak pisał w jednej z owych ksiąg: Wszystkie nie zmieszane i proste wina łatwo się wchłaniają, mają właściwości rozgrzewające, pobudzają apetyt, są dobre dla żołądka, mają właściwości odżywcze, działają nasennie, sprawiają, że ciało ma ładne zabarwienie. Pite w umiarkowanych ilościach, pomagają na wszelkiego rodzaju zatrucia, a także na ukąszenia jadowitych węży. Są dobre na długotrwałe wzdęcia, na czkawkę i na biegunkę...

Książka "Złota księga nalewek"
Robert Maciej; Anna Rodak-Śniecińska