Z KUCHNI ŚWIĘTEJ HILDEGARDY TW - JANY FOURNIER-ROSSET

Z KUCHNI ŚWIĘTEJ HILDEGARDY TW

4.00 Oceń książkę!

Autor: JANY FOURNIER-ROSSET

Wydawnictwo: Esprit
ISBN: 9788360040454
EAN: 9788360040454
Format: 235 x 165 x 0
Oprawa: twarda
Stron: 220
Data wydania: 2008
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
25.00
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Hildegarda z Bingen (1098-1179) była niezwykłą kobietą - jedną z najbardziej wpływowych osób swojej epoki, i jedną z najważniejszych postaci w całej historii chrześcijaństwa. Z pewnością spotkali się Państwo z jej dorobkiem jako zakonnicy, mistyczki, naukowca, teologa, lekarza czy kompozytorki. Być może nie wiecie jednak, że posiadała precyzyjną wiedzę o żywieniu człowieka. Hildegarda praktycznie niczego nie nauczyła się jednak od ludzi. To niebo wprowadziło ją w arkana wiedzy dotyczącej praw natury, począwszy od stworzenia kosmosu. Z okazji jubileuszu świętej, papież Jan Paweł II powiedział o niej: "obdarowana już w młodym wieku darami z nieba, wniknie głęboko w tajniki teologii, medycyny, muzyki i innych sztuk. Napisze wiele książek i uwypukli związek między odkupieniem a stworzeniem..."Zapraszamy zatem do wprowadzenia duchowego wymiaru do jak najbardziej ziemskich działań - przygotowywania i jedzenia posiłku - dzięki setkom ulubionych przepisów świętej Hildegardy. Mamy tu mięsa, potrawy z warzyw, sałatki, zupy, potrawy z produktów zbożowych, pyszne makarony, sosy i dipy, syropy, wspaniałe napoje, znakomite powidła i galaretki, herbaty i "kawy", chleby, wina i desery. Składają się na nie wyłącznie produkty, rośliny i zioła posiadające przymioty "lekkości, lekkostrawności i zieloności" - czyli, inaczej mówiąc, "pokarmy radości", które święta Hildegarda ceniła najbardziej ze względu na ich subtelne walory. Te "potrawy przynoszące radość" odżywią nas i pomogą zachować dobre zdrowie w każdej sferze - fizyczne, duchowe i psychiczne.

Książka "Z KUCHNI ŚWIĘTEJ HILDEGARDY TW"
JANY FOURNIER-ROSSET