Wypieki w tradycji klasztornej - Petra Altmann

Wypieki w tradycji klasztornej

4.00 Oceń książkę!

Autor: Petra Altmann

Wydawnictwo: Księgarnia Świętego Wojciecha
ISBN: 9788375162363
EAN:
Format: 195 x 175
Oprawa: miękka
Stron: 156
Data wydania: 2010-02-15
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
24.99
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków. W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.

Książka "Wypieki w tradycji klasztornej"
Petra Altmann