Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej -

Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej

4.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: Avalon
ISBN: 9788377301906
EAN: 9788377301906
Format: 235 x 160 x 23
Oprawa: Miękka
Stron: 444
Data wydania: 2016
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
48.97
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Prezentowana praca to zbiór studiów dotyczących biologicznych, gospodarczych i kulturowych aspektów historii wyżywienia. Można zauważyć tu wpływ zarówno tradycyjnego podejścia szkoły Annales z lat 60-tych, nowe ujęcia korzystające z doświadczeń szkoły Flandrina, ale również pozostające w najbardziej tradycyjnym podejściu prace z dominującą warstwą anegdotyczną, literalnie odczytujące teksty o pożywieniu. Mamy zatem do czynienia z konfrontacją różnych podejść, nurtów i szkół, jak i sposobów pisania o historii wyżywienia i historii kulinarnej.

Książka "Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej"