Warzywa strączkowe najgroźniejsze choroby i szkodniki - Robak Józef, Szwejda Jerzy

Warzywa strączkowe najgroźniejsze choroby i szkodniki

4.00 Oceń książkę!

Autor: Robak Józef, Szwejda Jerzy

Wydawnictwo: Hortpress
ISBN: 9788389211248
EAN: 9788389211248
Format: 200 x 140 x 2
Oprawa: Miękka
Stron: ...
Data wydania: 2008
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
5.97
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Ochrona warzyw strączkowych przebiega zależnie od przeznaczenia. Groch na zielono, fasola szparagowa oraz bób przeznaczone do przetwórstwa wymagają zabiegów ochronnych tylko do czasu kwitnienia, praktycznie ograniczających się do zaprawiania nasion. Natomiast te warzywa uprawiane na suche nasiona muszą być chronione w okresie formowania i dojrzewania strąków.

Do najważniejszych chorób fasoli zalicza się bakteriozę, szarą pleśń i rdzę, a grochu - askochytozę, mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego oraz rdzę. Ze szkodników fasoli i grochu oraz bobu największe szkody wyrządzają śmietki, mszyce, strąkowce oraz zmienik lucernowiec i oprzędzik pręgowany.

Książka "Warzywa strączkowe najgroźniejsze choroby i szkodniki"
Robak Józef, Szwejda Jerzy