Vivante. Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa - Philip Lymbery; Isabel Oakeshott

Vivante. Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa

4.00 Oceń książkę!

Autor: Philip Lymbery; Isabel Oakeshott

Wydawnictwo: Illuminatio
ISBN: 9788364645587
EAN:
Format: 165 x 240
Oprawa: miękka
Stron: 388
Data wydania: 2015-05-07
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
39.99
książka
41.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia.

Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zostają zabite 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardoacute;w niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja, ktoacute;re codziennie zjadamy.

Przez 3 lata Philip Lymbery podroacute;żował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda "od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w Usa, Peru, Chinach, Meksyku i pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, ktoacute;re trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środkoacute;w chemicznych, antybiotykoacute;w, lekoacute;w hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę.

Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunkoacute;w zwierząt, zanieczyszczenia woacute;d oraz rosnącej liczby choroacute;b cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego ndash; pokazuje, jak w prosty sposoacute;b każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposoacute;b.

Oto bulwersujący obraz produkcji jedzenia, ktoacute;re ląduje na naszych talerzach ndash; obowiązkowa lektura dla wszystkich, ktoacute;rych obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień.

Książka "Vivante. Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa"
Philip Lymbery; Isabel Oakeshott