Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Poradnik metodyczny dla nauczyciela - Barbara Zielonka; Anna Przesmycka

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Poradnik metodyczny dla nauczyciela

4.00 Oceń książkę!

Autor: Barbara Zielonka; Anna Przesmycka

Wydawnictwo: Rea
ISBN: 8371416458
EAN:
Format: 160 x 230
Oprawa: miękka
Stron: 79
Data wydania: 2006-09-13
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
15.00
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Przedmiot nauczania technologia gastronomiczna z towaroznawstwem jest jednym z bloków programowych, określających kwalifikacje absolwenta. Bloki: podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy, zasady żywienia, prawo pracy i rachunkowość oraz wyposażenie techniczne, są ściśle powiązane z blokiem technologicznym. Występuje korelacja między materiałem nauczania wielu przedmiotów a umiejętnościami kształconymi w ramach poszczególnych bloków programowych. Blok programowy technologia gastronomiczna z towaroznawstwem obejmuje treści i umiejętności związane ze sporządzeniem podstawowego asortymentu potraw i napojów z różnych surowców, a także umiejętność przyrządzania podstawowych potraw dietetycznych i wegetariańskich. Bardzo ważnym zagadnieniem, realizowanym w ramach tego bloku programowego, jest zapewnienie jakości zdrowotnej produkowanej żywności, wynikające z ustawowego obowiązku wdrażania przez zakłady gastronomiczne systemów GMP, GHP, HACCP. Należy również zwróci8ć uwagę na etykę zawodową kucharza i ciążącą na nim odpowiedzialność za zdrowie konsumentów.

Książka "Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Poradnik metodyczny dla nauczyciela"
Barbara Zielonka; Anna Przesmycka