Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu - Ann Mah

Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu

4.00 Oceń książkę!

Autor: Ann Mah

Wydawnictwo: BLACK PUBLISHING
ISBN: 9788380491311
EAN:
Format: 125 x 205
Oprawa: miękka
Stron: 264
Data wydania: 2015-08-19
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
25.99
książka
28.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah, Calvin, otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah - od zawsze pasjonatka kuchni i miłośniczka Francji - zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce Calvin zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł szybko się rozwiewa.

Podobnie jak Julia Child, Ann postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie nowym otoczeniu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych miasteczkach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food - cassoulet. Odsłania co się tak naprawdę kryje za daniami typowymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak - od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś między Paryżem i południem Francji odkrywa również kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości - szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy - oraz wypróbowane przez autorkę tradycyjne przepisy.

Lektura tej książki sprawi, że ruszysz prosto do kuchni i zapragniesz odwiedzić Paryż. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowieść o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.

Doskonałe składniki - przygotowane z wyczuciem i elegancko podane. Naprawdę smaczna książka.
Peter Mayle, autor Roku w Prowansji

Książka "Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu"
Ann Mah