Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności - Marek Ludwicki; Michał Ludwicki

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

4.00 Oceń książkę!

Autor: Marek Ludwicki; Michał Ludwicki

Wydawnictwo: PWN
ISBN: 9788301182090
EAN:
Format: 235 x 165
Oprawa: Miękka
Stron: 360
Data wydania: 2015-09-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
53.99
książka
81.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności.

Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać.

W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności - rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych.

Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych.

Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych - technologów, zatrudnianych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.

Książka "Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności"
Marek Ludwicki; Michał Ludwicki