Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety - Maja Łozińska

Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

4.00 Oceń książkę!

Autor: Maja Łozińska

Wydawnictwo: PWN
ISBN: 9788301167493
EAN:
Format: 160 x 240
Oprawa: twarda
Stron: 184
Data wydania: 2011-10-17
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
54.99
książka
63.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Smaki dwudziestolecia Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów. Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

Książka "Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety"
Maja Łozińska