Przeciwutleniacze w żywności -

Przeciwutleniacze w żywności

4.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: WNT
ISBN: 9788320432770
EAN: 9788320432770
Format: 238 x 163 x 27
Oprawa: Miękka
Stron: ...
Data wydania: 2007
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
59.50
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
flndrzej Dobosz. Urodził się w Warszawie, przed wojną.
Niezaprzeczalnym osiągnięciem nauki jest uznanie sposobu żywienia za jeden z najważniejszych czynników decydujących o stanie zdrowia, występowaniu określonych chorób, a także umożliwiających zapobieganie wielu schorzeniom poprzez jego modyfikację. W książce Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne w sposób interesujący i komunikatywny autorzy opisali skomplikowane zagadnienia związane z występowaniem i przemianami związków o właściwościach przeciwutleniających w złożonym „łańcuchu żywieniowym". Przedstawili problematykę dotyczącą aktywnych reaktywnych form tlenu i stresu oksydacyjnego jako przyczyny chorób, występowania w żywności naturalnych przeciwutleniaczy, ich stabilności w procesie produkcji i przechowywania żywności, wchłaniania w przewodzie pokarmowym, a ponadto ochronnego działania przeciwutleniaczy przed inicjacją i rozwojem chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Zasygnalizowali także związki między żywieniem a ekspresją genów i tym samym regulacją metabolizmu na poziomie molekularnym.

Książka "Przeciwutleniacze w żywności"