Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska - Praca zbiorowa

Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska

4.00 Oceń książkę!

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327431080
EAN: 9788327431080
Format: 250 x 190 x 15
Oprawa: Twarda
Stron: 144
Data wydania: 2015
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
18.97
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów“ należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka - wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz…

Książka "Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska"
Praca zbiorowa