Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa Część 1 - Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata

Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa Część 1

4.00 Oceń książkę!

Autor: Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata

Wydawnictwo: WSiP
ISBN: 9788302140884
EAN: 9788302140884
Format: 235 x 165 x 5
Oprawa: Miękka
Stron: 157
Data wydania: 2014
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
38.47
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie "technik hotelarstwa". Materiał podzielono na dwie części.

W części 1. zaprezentowano ogólne wiadomości o historii hotelarstwa na świecie i w Polsce z akcentem położonym na nowoczesne kierunki rozwoju, zaprezentowano sylwetkę hotelarza, uwzględniając jego predyspozycje psychiczne, umiejętności komunikowania się oraz postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący klasyfikacji i wymogów kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich w Polsce i Europie. Omówiono ważniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i możliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematów i ilustracji pokazano urządzenia i instalacje zgodne z obowiązującymi standardami wyposażenia technicznego zakładu hotelarskiego. Zwrócono uwagę na funkcję zakładu hotelarskiego przyjaznego dla osób niepełnosprawnych.

Na końcu każdego rozdziału znajduje się zbiór pytań i zadań o zróżnicowanym stopniu trudności, które uczniowie mogą rozwiązywać indywidualnie lub zespołowo. Podręcznik zawiera liczne ilustracje, tabele i schematy, które ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz wzbogacają jego estetykę.

W części drugiej omówiono głównie zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, funkcjonowanie działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej zgodnie z zasadami HACCP, współpracę z biurami podróży oraz przedstawiono charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji.

Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu "technik hotelarstwa".

Książka "Organizacja pracy w hotelarstwie Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa Część 1"
Orłowska Joanna, Tkaczyk Małgorzata