Oliwa i oliwki. W kuchni, dla zdrowia i urody - Gabriele Lehari

Oliwa i oliwki. W kuchni, dla zdrowia i urody

4.00 Oceń książkę!

Autor: Gabriele Lehari

Wydawnictwo: ...
ISBN: 9788372438041
EAN:
Format: ...
Oprawa: miękka
Stron: 64
Data wydania: 2010-02-15
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
18.49
książka
20.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Piękno przywiezione z urlopu do domu Drzewo oliwne to wyjątkowa roślina uprawna. Jej owoce i wytwarzana z nich oliwa od tysięcy lat są cenionymi produktami spożywczymi wyróżniającymi się właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi. W przyrodzie występuje wiele różnorodnych odmian oliwek. Najbardziej charakterystycznymi ich cechami są kolor i wielkość. W tej książce opisano najbardziej typowe dostępne u nas odmiany. Oliwa z oliwek jest jedynym olejem spożywczym, który jest wytwarzany z miąższu owocowego, a nie z nasion roślinnych. To tłumaczy wyjątkowy w swoim rodzaju skład oliwy i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, co wyjaśnia, dlaczego oliwa z oliwek była określana "płynnym złotem" lub "życiodajnym eliksirem". W książce omówione zostało zastosowanie oliwy i oliwek w kuchni - podane zostały przepisy na wyśmienite dania wegetariańskie, mięsne, rybne, sosy, sałatki i wypieki zawierające oliwki lub oliwę z oliwek oraz niezwykły wpływ jaki mają na nasz organizm składniki mineralne i witaminy zawarte w oliwkach i oliwie. Ważna też jest rola oliwy z oliwek dla poprawy urody, jako podstawowego składnika maści i kremów, które leczą i pielęgnują naszą skórę. Dla wielbicieli krajów śródziemnomorskich i ich kuchni, którzy chcą wieść długie i zdrowe życie.

Książka "Oliwa i oliwki. W kuchni, dla zdrowia i urody"
Gabriele Lehari