Nalewki. Ponad 100 przepisów - Elżbieta Adamska

Nalewki. Ponad 100 przepisów

4.00 Oceń książkę!

Autor: Elżbieta Adamska

Wydawnictwo: Firma księgarska JK Olesiejuk
ISBN: 9788377087725
EAN:
Format: 165 x 205
Oprawa: twarda
Stron: 224
Data wydania: 2011-02-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
18.49
książka
25.50zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą "okowita", którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa "wódka" można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo "wódka" objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki "woniejące", czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami.
Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich.
Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki.
Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.

Książka "Nalewki. Ponad 100 przepisów"
Elżbieta Adamska