Kuchnie regionalne Mazury - Hańska Magdalena

Kuchnie regionalne Mazury

4.00 Oceń książkę!

Autor: Hańska Magdalena

Wydawnictwo: KDC Klub dla Ciebie
ISBN: 9788325803551
EAN: 9788325803551
Format: 240 x 170 x 11
Oprawa: Twarda
Stron: ...
Data wydania: 2010
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
24.50
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Kuchnia mazurska mieści w sobie dwie różniące się nieco między sobą tradycje kulinarne, warmińską i mazurską. Na Warmii chętnie jadano zupy fasolowe, grochowe, kapuśniaki na wędzonce. Na Mazurach z kolei często podawano żurek, czerninę z podrobami oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne. Potrawy kuchnii mazurskiej są ściśle związane z porami roku: wiosną spożywa się szczaw i pierwsze warzywa, czyli wszystko to, co można zebrać na łące i w ogrodzie. Jesienią i zimą dominuje dziczyzna i przechowywane w spiżarniach i piwnicach smakołyki: dżemy, powidła, suszone grzyby i jabłka.

Książka "Kuchnie regionalne Mazury"
Hańska Magdalena