Kuchnia staropolska - Iwona Czarkowska

Kuchnia staropolska

4.00 Oceń książkę!

Autor: Iwona Czarkowska

Wydawnictwo: Dragon;TROY
ISBN: 9788362521883
EAN:
Format: 135 x 210
Oprawa: miękka
Stron: 48
Data wydania: 2010-11-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
2.99
książka
4.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Specyfika polskiego jadła różnicowała się wraz z napływem obcokrajowców. Swoją obecność najwyraźniej zaznaczyły kuchnie: rosyjska, niemiecka, żydowska, francuska i litewska. Mimo wielu przemian, na polskich stołach zawsze dominowały jednak potrawy mięsne, do których najczęściej dodawano chrzan, suszone jagody jałowca, grzyby oraz przyprawy korzenne.

Kuchnia staropolska to kwaśne zupy i potrawy z kapusty, które zawdzięczamy tradycjom niemieckiej kuchni. Ostre sosy do mięs sprowadzili z kolei Francuzi. Stałym elementem jadłospisu były niegdyś także warzywa - spożywane na surowo lub przechowywane w spiżarniach w postaci przetworów. Aby wzbogacić smak potraw nie szczędzono na migdałach, rodzynkach, goździkach, cytrynie, imbirze, pieprzu, pistacji czy miodzie. Najbogatsi mogli sobie pozwolić na zakup najdroższych przypraw, czyli szafranu i trufli. Kuchnia staropolska odkurza przepisy na najsmaczniejsze i nieco zapomniane już potrawy, które gościły na stołach naszych przodków.

Książka "Kuchnia staropolska"
Iwona Czarkowska