Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Hanna Lis; Paweł Lis

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

4.00 Oceń książkę!

Autor: Hanna Lis; Paweł Lis

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
ISBN: 9788310126528
EAN:
Format: 189 x 245
Oprawa: twarda
Stron: 320
Data wydania: 2015-06-17
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
49.99
książka
58.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisoacute;w i smakoacute;w, bazując zaroacute;wno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.

Efektem ich badań jest opowieść o roacute;żnorodnych aspektach kultury Słowian ndash; potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisoacute;w, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, mioacute;d pitny, ktoacute;re możemy przyrządzić we wspoacute;łczesnych kuchniach.

Znajdziemy tu roacute;wnież porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajoacute;w dawnych Słowian oraz szczegoacute;łowy wykaz produktoacute;w spożywczych, ktoacute;rymi dysponowali nasi przodkowie.

Hanna Lis ndash; z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale wspoacute;łpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej "Pożywienie Słowian". Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska. Wspoacute;łautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...

Paweł Lis ndash; archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twoacute;rca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii. Od roku 2004 organizator Warsztatoacute;w Archeologii Doświadczalnej, w trakcie ktoacute;rych realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i obroacute;bce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Dorobek pierwszych dziesięciu lat archeologicznych eksperymentoacute;w opublikowany został w pracach zbiorowych pod jego redakcją: Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska. Wspoacute;łautor wydanej w roku 2009 książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...

Książka "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków"
Hanna Lis; Paweł Lis