Kuchnia portugalska - Adamska Elżbieta

Kuchnia portugalska

4.00 Oceń książkę!

Autor: Adamska Elżbieta

Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327452351
EAN: 9788327452351
Format: 295 x 225 x 15
Oprawa: Twarda z obwolutą
Stron: 192
Data wydania: 2020
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
24.47
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...

Książka "Kuchnia portugalska"
Adamska Elżbieta