Kuchnia klasztorna - Jacek Kowalski

Kuchnia klasztorna

4.00 Oceń książkę!

Autor: Jacek Kowalski

Wydawnictwo: Dębogóra
ISBN: 9788361374886
EAN:
Format: 175 x 245
Oprawa: twarda
Stron: 356
Data wydania: 2010-10-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
15.99
książka
17.50zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe przepisy kuchni, która przeżywa dziś swój zasłużony renesans.
Znajdziemy tu stare receptury na potrawy najbardziej wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Kuchnia staropolska w najlepszym tego słowa znaczeniu.

Co się w klasztornej kuchni wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destyllowało -
Wszystko w tej książce ledwie się zmieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zebrał, zrymował, spróbował i przeżył.

Książka "Kuchnia klasztorna"
Jacek Kowalski