Kresowy tygiel kulinarny. Kuchnia białoruska - Andrzej Fiedoruk

Kresowy tygiel kulinarny. Kuchnia białoruska

4.00 Oceń książkę!

Autor: Andrzej Fiedoruk

Wydawnictwo: Zysk i S-ka (uprz)
ISBN: 9788375065909
EAN:
Format: 155 x 235
Oprawa: twarda
Stron: 264
Data wydania: 2010-11-30
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
21.99
książka
27.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Swój codzienny jadłospis możemy wzbogacić potrawami kuchni innych narodów, zwłaszcza jeśli jest to kuchnia sąsiadów, mocno osadzona w historii Polski, kuchnia zagubiona w dawnych kresowych dworkach szlacheckich, mieszczańskich jadalniach i okopcona sadzą włościańskich pieców. Taki jest kresowy tygiel kulinarny. Może nie tak wyraźny jak kuchnie narodowe, ale realny, wystarczy tylko uważnie się przyjrzeć kulturze poszczególnych narodów, które ją budowały. Jest ona istotą kuchni pogranicza, zróżnicowana, ale i jednorodna, jednoznacznie łatwa do zidentyfikowania. Zapraszamy więc wszystkich, którym nieobce są rozkosze poszukiwania smaków, na kulinarną wyprawę na Kresy.

Książka "Kresowy tygiel kulinarny. Kuchnia białoruska"
Andrzej Fiedoruk