Korsyka - Abram David

Korsyka

4.00 Oceń książkę!

Autor: Abram David

Wydawnictwo: Sklep Podróżnika
ISBN: 9788371360565
EAN: 9788371360565
Format: 170 x 120 x 23
Oprawa: Miękka
Stron: 384
Data wydania: 2013
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
52.47
książka
59.00zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Une montagne dans la mer - góra na morzu: tak często określana jest piękna wyspa na Morzu Śródziemnym. Korsyka ze swoim skalistym wnętrzem, słonecznymi plażami i burzliwą historią jest w stanie zaspokoić wszelkie gusta. Korsyka to nie tylko słoneczna wyspa na Morzu Śródziemnym, gdzie kilometrami ciągną się piękne plaże. To także, jeśli nie przede wszystkim, piękne góry, sięgające 2700 m n.p.m.! Prowadzi przez nie jeden z najtrudniejszych długodystansowych szlaków w Europie: GR20. Przebieg całej trasy jest szczegółowo opisany w najnowszym przewodniku Sklepu Podróżnika: Korsyka. GR20 i inne trasy piesze na wybrzeżu i w głębi wyspy. Ajaccio, Bastia, Calvi, Corte i Porto-Vecchio, autorstwa Brytyjczyka, Davida Abrama.

Prócz wysokich gór amatorzy wędrówek będą mogli odwiedzić ciche wioski, kasztanowe lasy, malownicze doliny i przepiękne wybrzeża, którymi prowadzą pozostałe szlaki opisane w przewodniku. Nie zabrakło informacji krajoznawczych i praktycznych dotyczących głównych korsykańskich miast.

Przewodnik pomoże zaplanować pobyt w urokliwych miasteczkach na wybrzeżu, ale przede wszystkim poprowadzi przez najpiękniejsze zakątki nadmorskie i górskie, na czele z jednym z najsłynniejszych długodystansowych szlaków górskich w Europie: GR20.

Opis GR20 podzielony jest 16 etapów dziennych. Proponowane są także warianty trasy, autor podpowiada, które etapy można łączyć, a które mogą być zbyt wymagające. Planowanie i bieżące modyfikowanie wędrówki ułatwiają informacje o przewyższeniach, czasach przejścia, punktach widokowych, możliwościach zaopatrzenia w żywność i wodę, miejscach noclegowych. Poza opisem miast na wybrzeżu przewodnik dostarcza informacji o miejscowościach i wioskach napotkanych na szlaku, uwzględniając bazę noclegową i gastronomiczną.

Książka "Korsyka"
Abram David