Jajka. 50 łatwych przepisów - Mario Grazia; M. Villa

Jajka. 50 łatwych przepisów

4.00 Oceń książkę!

Autor: Mario Grazia; M. Villa

Wydawnictwo: Firma księgarska JK Olesiejuk
ISBN: 9788378446774
EAN:
Format: 180 x 225
Oprawa: twarda
Stron: 128
Data wydania: 2012-10-26
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
12.99
książka
29.00zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Dzieło sztuki stworzone prze naturę. Doskonały, aerodynamiczny kształt. Stonowana barwa mieszcząca się w zakresie od naturalnej bieli, aż po jasny brąz. Przyjemna w dotyku, lekko porowata powierzchnia. Cienka, lecz wytrzymała skorupka. Wewnątrz zaś małe słońce spowite białą, księżycową aureolą. Jajko to nie tylko wytworny produkt żywnościowy. Jest ono także genialne, a zarazem urzekające swoją prostotą. Odżywcze, niedrogie, idealne na łatwe i szybkie danie. A przy tym smaczne, różnorodne i lekkostrawne.

Smażone, gotowane na twardo i miękko, w postaci jajecznicy i pieczone w piekarniku. Przyrządzane ?w koszulkach?, w skorupce lub miseczce ? jajka można przygotować na rozmaite sposoby. Nadają się zarówno na szybki posiłek, jak i wystawne przyjęcie, i należą do podstawowych produktów wchodzących w skład niezliczonej ilości potraw, jak m.in. makarony, placki, tarty warzywne, omlety, naleśniki czy suflety. Są niezbędnym składnikiem sosów, dressingów i majonezu. Przyrządzamy z nich bezy, creme patissiere, zabajone, lody, musy i bezy. To Rzymianie wprowadzili do kuchni jajka, początkowo pawie, które mają smak nieco słodszy od innych.[...] Podobnie w obecnych czasach każdy ambitny szef kuchni chętnie włącza jajka do swojego menu, nie tylko ze względu na ich ?domowe? konotacje, ale także jako niewyczerpane źródło kreatywności.

Książka "Jajka. 50 łatwych przepisów"
Mario Grazia; M. Villa