Gulasze i potrawki mięsne i warzywne - Dorota Próchniewicz

Gulasze i potrawki mięsne i warzywne

4.00 Oceń książkę!

Autor: Dorota Próchniewicz

Wydawnictwo: Prószyński Media
ISBN: 9788376485171
EAN:
Format: ...
Oprawa: miękka
Stron: 61
Data wydania: 2010-10-15
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
2.90
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Gulasze i potrawki mają wiele zalet. Jedne i drugie robi się dość łatwo, choć nie zawsze szybko. Dobrze dobierając składniki, wystarczy tylko, że odpowiednio często mieszamy potrawę i pilnujemy konsystencji. Można je przyrządzać jako dania wyrafinowane, świetnie nadają się też na codzienne obiady, dają bowiem możliwość miksowania różnych składników, które akurat mamy w domu.
Można je serwować z wieloma dodatkami, taki jak: ziemniaki, ryż, rozmaite kasze, pieczywo, kluski czy placki, z różnymi surówkami i sałatkami. Wielką zaletą gulaszy i potrawek jest to, że możemy ich zrobić więcej i zamrozić lub przygotować dużo wcześniej, rozmrażając danie na planowany termin, np. przyjmowania gości.

Gulasze: wołowy tradycyjny, węgierski (bogracz), z grzybami w śmietanie, wykwintny z winem, ze świeżą kapustą, szybki i oszczędny, ostry meksykański, z warzywami w piwie, leśny z jałowcówką, delikatny z miodem, śródziemnomorskiz oliwkami, z kiszoną kapustą, bardzo pomidorowy, z ziołami i cukinią, biały czosnkowy, imbirowy, z jabłkami i majerankiem, słodko-ostry z owocami, z pieczarkami i podrobami, w stylu francuskim, orientalny z warzywami, z baraniny z koprem, ze skórką pomarańczową i goździkami, z baraniny na sposób bliskowschodni, na szybko z czerwoną soczewicą, z dynią i salami, z wątróbką wykwintnie, z wątróbką w piwie, z tartym oscypkiem, rozgrzewający gulasz z cieciorką, z boczkiem i brukselką, z kiełbasą i buraczkami, z kawą, staropolski, musztardowy z selerem.

Potrawki: z udek w natce pietruszki i jogurcie, marchewkowa z cielęciny, z groszkiem i imbirem, z anchois i śmietaną, tradycyjna potrawka z kurczaka, zielona z fasolką, papryką i natką, z żurawiną i białą kapustą, aromatyczna cielęca, lekka ze świeżym ogórkiem, z migdałowym sosem, potrawka miszmasz, z królika w białym winie, z królika, zielonym pieprzu i pomidorach, błyskawiczna i sycąca, z kaczki z owocami, z dynią i kalafiorem, ekspresowa i oszczędna, z wątróbką i razowcem, z rodzynkami i czerwoną kapustą, z gruszkami i boczkiem, z brokułami i ziemniakami, z fasolką szparagową, w stylu śródziemnomorskim, z bagietką, jagnięca z pieczonym czosnkiem, z cielęciny w mleku kokosowym, z czerwoną cebulą i sosem sojowym, z białej kiełbasy ze śmietaną, z selerem naciowym i orzechami włoskimi, pieczarkowa, serowa.

Książka "Gulasze i potrawki mięsne i warzywne"
Dorota Próchniewicz