Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji - Marcin Meller
Ta książka zaczęła się odnbsp;pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźni inbsp;znajomości, jak wszystko wnbsp; Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. Gruziński smak tonbsp;książka reportersko-kulinarna, dzięki ktoacute;rej można poznać Gruzję odnbsp;środka, popatrzeć oczami jej mieszkańcoacute;w oraz dwojga podroacute;żujących ponbsp;niej artystoacute;w. Książka, wnbsp;ktoacute;rej można znaleźć przepisy nanbsp;przepyszne dania oraz opisy miejsc, do ktoacute;rych nienbsp;trafilibyście znbsp;przewodnika. Wreszcie tonbsp;książka onbsp;ludziach, ich unikalnym guście inbsp;onbsp;ich talerzach, tak bardzo zroacute;żnicowanych, jak ten naroacute;d.
Radek Polak i Vaho Babunashvilli spotkali się wnbsp;2006 roku na jednej z imprez w Tbilisi, oczywiście przy stole. W Gruzji to częsta sytuacja, jak roacute;wnież ta, że najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu inbsp;celebrowaniu, zatem pomysł, żeby o ludziach inbsp;kraju opowiedzieć z perspektywy talerza, można powiedzieć, że leżał właściwie na stole. Powstała pasjonująca opowieść onbsp;ludziach, miejscach, o jedzeniu, okraszona smakowitymi anegdotami, przepisami i pięknymi zdjęciami Radka Polaka.
Vaho Babunashvilli to muzyk i twoacute;rca, w Gruzji ceniony inbsp;powszechnie znany. Vaho to roacute;wnież kucharz, szef, ktoacute;ry z wrażliwością muzyka podchodzi do gotowania. Jest też znawcą i badaczem kuchni gruzińskiej.
Radek Polak to fotograf, portrecista wspoacute;łpracujący z najlepszymi polskimi magazynami, podroacute;żnik i nbsp;gruzinofil. Odkąd poacute;ł roku przemieszkał w Gruzji, wraca tam co chwilę i realizuje kolejne dokumentalne projekty fotograficzne.
Książka "Gruziński smak"
Vaho Babunashvilli; Radek Polak