Enzymy w technologii spożywczej - J. Whitehurst Rober, van Oort Maarten

Enzymy w technologii spożywczej

4.00 Oceń książkę!

Autor: J. Whitehurst Rober, van Oort Maarten

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301187798
EAN: 9788301187798
Format: 235 x 165 x 24
Oprawa: Miękka
Stron: 480
Data wydania: 2016
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
102.47
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów.
Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem "przetwórstwa żywności".

Książka "Enzymy w technologii spożywczej"
J. Whitehurst Rober, van Oort Maarten