Emulgatory - Clyde E. Stauffer

Emulgatory

4.00 Oceń książkę!

Autor: Clyde E. Stauffer

Wydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo Techniczne
ISBN: 8320426618
EAN:
Format: 195 x 245
Oprawa: miękka
Stron: 182
Data wydania: 2001-11-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
19.99
książka
40.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Emulgatory (surfaktanty) są to związki powierzchniowo czynne, coraz powszechniej stosowane w światowym przemyśle żywnościowym, zwłaszcza do wyrobów niskotłuszczowych. W tej książce Czytelnicy znajdą podstawowe, niezbędne informacje o budowie, właściwościach i szczegółowym zastosowaniu tych substancji. Po wprowadzeniu w fizykochemiczne podstawy procesów zachodzących na granicy faz omówiono strukturę molekularną emulgatorów, tłuszczów i faz pośrednich, opisano rodzaje emulgatorów stosowanych w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ich znaczenia w produkcji piekarskiej, mleczarskiej, w wytwarzaniu majonezów sosów i napojów.
Książka jest napisana bardzo przystępnie, przejrzyście ilustrowana, uzupełniona słowniczkiem stosowanych terminów i tabelami zawierającymi wskazówki, jak korygować błędy zaistniałe w czasie procesu technologicznego.
Z podręcznika skorzystają zarówno studenci wydziałów technologii żywności, jak i technolodzy, towaroznawcy i producenci żywności. Może to być książka pomocnicza dla uczniów szkół gastronomicznych.

Książka "Emulgatory"
Clyde E. Stauffer