Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine - Tomasz Waliszewski

Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine

4.00 Oceń książkę!

Autor: Tomasz Waliszewski

Wydawnictwo: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
ISBN: 9788323513452
EAN:
Format: 210 x 297
Oprawa: miękka
Stron: 632
Data wydania: 2015-04-07
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
215.00
książka
233.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Tom przedstawia badania nad miejscem i rolą oliwki w gospodarce rolnej rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestyny, w ujęciu środowiskowym, technologicznym, społecznym oraz ekonomicznym. Autor opisuje regionalny rozwoacute;j uprawy oliwek oraz jej rozprzestrzenianie się w czasie i przestrzeni, rozważa typologię i chronologię instalacji do produkcji oliwy w ich kontekście wiejskim i miejskim, a także ekonomiczne aspekty produkcji oraz logistykę związaną z transportem i dystrybucją oliwy z oliwek.

Książkę rozpoczyna syntetyczna prezentacja produkcji oliwy w rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestynie oparta w dużej mierze na danych przedstawionych w drugiej części książki oraz w internetowej bazie danych (www.elaion.uw.edu.pl). Zawiera ona nowe dane z terenoacute;w Syrii, Libanu i Jordanii, a także przegląd informacji z terenu Palestyny uwzględniający najnowsze odkrycia. Uprawa oliwek stanowiła istotny element starożytnego rolnictwa, leżącego u podstaw antycznej gospodarki, dlatego literatura tego przedmiotu ndash; zaroacute;wno ta z czasoacute;w antycznych jak i wspoacute;łczesna ndash; jest niezmiernie rozległa.

***

Oleoculture was always an important part of ancient agriculture, which was the mainstay of the ancient economy and the writing on the subject, both ancient and modern, is immense. The present study centers upon the place of the olive in the agricultural regimes and economies of Roman and Byzantine Syriandash;Palestine, exploring them in environmental, technological, social and, when possible, economic contexts.

The book opens with a synthetic presentation of oil production in Roman and Byzantine Syriandash;Palestine, based for the most part on data, which is gathered and presented in the second part as well as in an online resource, comprising new evidence from Syria, Lebanon and Jordan, as well as an overview of previously available data from Palestine, supplemented with information on the latest discoveries. The author explores the regional origins of olive cultivation and its wanderings across time and space, discussing typology and chronology of oil facilities and their rural and urban contexts, as well as the economics of production and logistics of olive oil distribution.

Książka "Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine"
Tomasz Waliszewski