EBOOK Kuchnia turecka - Praca zbiorowa

EBOOK Kuchnia turecka

4.00 Oceń książkę!

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Artemis
ISBN: 9788377720776
EAN: 965DC1FBEB
Format: 0,0 x 0,0 x 0,0
Oprawa: ...
Stron: 112
Data wydania: 2011
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
8.00
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Turcja leży na styku dwóch wielkich kręgów kulturowych: europejskiego i arabskiego, taka też jest jej tradycyjna kuchnia, w której dominują dwa główne nurty – specyfika kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego. Jaka jest więc ta kuchnia pogranicza? Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu można wyróżnić w niej kilka trendów. Po pierwsze, Turcja jest krajem górzystym, w jej pasterskiej historii i wędrownym trybie życia narodowych wojowników można znaleźć źródło dominującego sposobu przyrządzania mięsa: nad paleniskiem prastare grupy wędrowne piekły duże kawałki mięsa bogato przyprawione bujnie rosnącym na terenie Turcji tymiankiem. Należy podkreślić, że współcześnie także zazwyczaj mięso pieczone jest na ruszcie. Najczęściej używanym gatunkiem mięsa do dziś jest więc baranina, jagnięcina, a także wołowina.

Książka "EBOOK Kuchnia turecka"
Praca zbiorowa