EBOOK Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena, uwarunkowania, rozwój - Magdalena Maria  Grzelak

EBOOK Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena, uwarunkowania, rozwój

4.00 Oceń książkę!

Autor: Magdalena Maria Grzelak

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN: 9788375257090
EAN: 9BCFA041EB
Format: 0,0 x 0,0 x 0,0
Oprawa: ...
Stron: 264
Data wydania: 2011
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
25.50
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
W niniejszej pracy podjęta została próba wypełnienia luki w zakresie analiz innowacyjności w przemyśle spożywczym, a przede wszystkim poszczególnych jego branż (na poziomie klas PKD) w kontekście rozwoju i konkurencyjności. W dotychczas stosowanych ujęciach brak jest tego typu analiz. W pracy na tle teoretycznych rozważań ekonomicznych stawiane są tezy weryfikowane z zastosowaniem metod ilościowych, w tym zwłaszcza statystyki wielowymiarowej oraz regresji panelowej. Co istotne, w niniejszych badaniach podjęto próbę budowy i empirycznej weryfikacji syntetycznego miernika innowacyjności zarówno na szczeblu przemysłu spożywczego ogółem, jak i niższych szczeblach agregacji (na poziomie klas lub grup klas PKD). Analiza ma charakter mezoekonomiczny, gdyż branże przemysłu spożywczego uznano za mezosystemy gospodarcze w odniesieniu do całego przemysłu. Celem głównym autorki pracy jest dokonanie oceny stopnia innowacyjności przemysłu spożywczego w Polsce oraz określenie wpływu tej innowacyjności na rozwój i konkurencyjność całego kierunku tej działalności wytwórczej, jak i jego klas lub grup klas.

Książka "EBOOK Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena, uwarunkowania, rozwój"
Magdalena Maria Grzelak