Dzieje wrocławskiej gastronomii - Sobel Grzegorz

Dzieje wrocławskiej gastronomii

4.00 Oceń książkę!

Autor: Sobel Grzegorz

Wydawnictwo: Dolnośląskie
ISBN: 9788324590988
EAN: 9788324590988
Format: 220 x 160 x 0
Oprawa: Twarda
Stron: 416
Data wydania: 2012
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
32.00
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Fascynująca historia miasta opowiedziana od strony stołu.
Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważniejszych form kontaktów towarzyskich. Spotykali się więc wrocławianie oraz goszczący w grodzie nad Odrą podróżni w karczmach, piwiarniach, winiarniach, kawiarniach, restauracjach, knajpkach i innych lokalach. Spędzali czas przy piwie, winie, kawie czy smacznym obiedzie, rozmawiając z przyjaciółmi, wysłuchując koncertów, czytając prasę. Poznawali nowych ludzi czy wreszcie smakowali nowe trunki i nieznane jeszcze specjały, których wszak nie brakowało w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Dzieje gastronomii Wrocławia to także przypomnienie czołowych postaci tej branży, historii znanych i nieznanych lokali, tradycji i obyczajowości stołu, kształtowania się oferty kulinarnej. Zarazem jest to prezentacja obcych wpływów w sztuce gotowania, wreszcie opisanie najsmaczniejszych dań trafiających na stoły.

Książka "Dzieje wrocławskiej gastronomii"
Sobel Grzegorz