Dobra kuchnia Kuchnia góralska - Iwona Czarkowska

Dobra kuchnia Kuchnia góralska

4.00 Oceń książkę!

Autor: Iwona Czarkowska

Wydawnictwo: Dragon;TROY
ISBN: 9788362521838
EAN:
Format: 135 x 210
Oprawa: miękka
Stron: 48
Data wydania: 2011-08-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
3.99
książka
4.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Podstawą góralskiego jadłospisu były niegdyś potrawy przyrządzane z tego, w co obrodziło gospodarstwo. Prawdziwy góral nie potrafił obejść się bez ziemniaków, z których gospodynie wyrabiały kilkanaście rodzajów klusek, bez kiszonej kapusty, będącej głównym składnikiem kwaśnicy, a przede wszystkim bez słynnej bryndzy i oscypka.
Chociaż kuchni z terenów Tatr i Beskidów w żaden sposób nie można nazwać wytworną, nie sposób odmówić jej smaku oraz iście podhalańskiej finezji. Kuchnia góralska w przystępny sposób prezentuje część dorobku tej wspaniałej tradycji kulinarnej, bogatej w grule, bukty, hałuśki, moskole, redykołki i żyntycę. Dzięki publikacji te i inne potrawy Czytelnik będzie mógł poznawać, przyrządzać i degustować w domowym zaciszu, przenosząc się w myślach na postrzępione górskie granie, gdzie tradycja spleciona z dobrym smakiem cieszy podniebienia najstarszych górali i ceprów.

Książka "Dobra kuchnia Kuchnia góralska"
Iwona Czarkowska