Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - praca zbiorowa

Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku

4.00 Oceń książkę!

Autor: praca zbiorowa

Wydawnictwo: Parragon
ISBN: 9781445436432
EAN: 9781445436432
Format: 245 x 200 x 0
Oprawa: oprawa twarda
Stron: 256
Data wydania: 2005
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
26.00
książka
28.99zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
`Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy.
Kakaowiec, Theobroma cacao, pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów, którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. (...)
W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja, potem Holandia, kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao, którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec, na północ do Skandynawii, ale także na południe, do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii, gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami.
Na początku XIX w. holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono, aby otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw.
W roku 1847 w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry`a, a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady, do dziś kojarzonej z tą marką.` (ze Wstępu)

Książka "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku"
praca zbiorowa