Chłodnictwo. Technologia w piekarni -

Chłodnictwo. Technologia w piekarni

4.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: PWN
ISBN: 9788301181345
EAN:
Format: 155 x 240
Oprawa: twarda
Stron: 440
Data wydania: 2015-02-19
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
14.99
książka
102.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Jak uniknąć strat jakości? Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary? Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia? Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?
Przez siedem dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów piekarniczych. Współczesna technologia pozwala rozdzielić czasowo fazy wytwarzania ciasta, garowania oraz wypieku. Najszersze pole manewru daje faza garowania, a największy sukces można osiągnąć dzięki zastosowaniu chłodnictwa.
Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.). Ponadto znajdują się w niej informacje oraz wskazówki praktyczne na temat wykorzystania chłodnictwa w przemyśle spożywczym, takie jak:
  • wydajność chłodzenia
  • działanie chłodni a straty cieplne
  • rodzaje urządzeń chłodniczych
  • odroczone i przerwane garowaniu oraz technologia półzapieku
  • mrożenie szokowe, próżniowe, kriogeniczne, adiabatyczne
  • dopasowywanie receptur do potrzeb chłodnictwa
  • produkcja drobnego pieczywa żytniego z zastosowaniem chłodnictwa
  • analiza rentowności sklepowych stacji wypieku
  • zapotrzebowanie mocy chłodniczej i porównywanie kosztów urządzeń chłodniczych
Dzięki zastosowaniu nowych technologii zakłady mają możliwość oferować swoim klientom szeroki asortyment produktów, usprawniać przebieg procesu produkcji, zaś klienci mają pewność zakupu produktów o najwyższej jakości.

Książka "Chłodnictwo. Technologia w piekarni"