Chleb. Domowy wypiek - Andrzej Fiedoruk

Chleb. Domowy wypiek

4.00 Oceń książkę!

Autor: Andrzej Fiedoruk

Wydawnictwo: Dragon
ISBN: 9788362976164
EAN:
Format: 170 x 245
Oprawa: twarda
Stron: 112
Data wydania: 2011-11-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
10.99
książka
23.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Nie sposób stwierdzić, kto i kiedy upiekł pierwszy chleb, wiadomo, że rzemiosło piekarskie doskolnale opanowali starożytni Egipcjanie, którzy wykorzystywali w tym celu ziarno pszenicy i jęczmienia. Do rangi sztuki wypiek chleba podnieśli Grecy. W III w. p.n.e. Atenajos, grecki lekarz i znakomity znawca kuchni z czasów Klaudiusza i Nerona, doliczył się co najmniej 72 rodzajów pieczywa. Do tej pory chleb jest składnikiem naszych posiłków każdego dnia, ale również symbolem. O ważnej roli tego produktu w życiu i obyczajach świadczą ludowe powiedzenia i przysłowia, takie jak ""Chleb w domu - włodarz, w pracy- przyjaciel, w drodze - towarzysz"". Z chlebem chodziło się na chrzciny, w swaty, na ślub, chlebem i solą witało się znakomitych gości.

Zgromadzone w książce wiadomości pomogą zaznajomić się z zasadami i recepturami wypieku różnych rodzajów pieczywa. A dla cierpliwych i pilnnych Czytelników najlepszą nagrodą będzie cudowny zapach świeżego chleba.

Książka "Chleb. Domowy wypiek"
Andrzej Fiedoruk