Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - Henryk Gertig; Juliusz Przysławski

Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu

4.00 Oceń podręcznik!

Autor: Henryk Gertig; Juliusz Przysławski

Wydawnictwo: Lekarskie PZWL
ISBN: 9788320036039
EAN:
Format: 165 x 235
Oprawa: miękka
Stron: 468
Data wydania: 2007-02-01
Gdzie kupić tani podręcznik?
podręcznik
97.65
podręcznik
131.47zł
Podręcznik w Twoim domu w ciągu 48h
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.

Podręcznik "Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu"
Henryk Gertig; Juliusz Przysławski