Zioła lecznicze w kuchni polskiej - Czarkowska Iwona

Zioła lecznicze w kuchni polskiej

4.00 Oceń książkę!

Autor: Czarkowska Iwona

Wydawnictwo: Dragon
ISBN: 9788378870388
EAN: 9788378870388
Format: 210 x 135 x 3
Oprawa: Miękka
Stron: 32
Data wydania: 2015
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
3.97
książka
3.99zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja - wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę. Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.

Książka "Zioła lecznicze w kuchni polskiej"
Czarkowska Iwona