W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej -

W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej

4.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: Naukowe Katedra
ISBN: 9788363434182
EAN:
Format: ...
Oprawa: miękka
Stron: 260
Data wydania: 2013-11-25
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
25.99
książka
31.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych).

Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza - "Jedzenie w (nie)świadomości" - zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd.

Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".

Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.

Książka "W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej"