Vademecum żywienia człowieka - Jabłoński Marcin

Vademecum żywienia człowieka

4.00 Oceń książkę!

Autor: Jabłoński Marcin

Wydawnictwo: Medyk
ISBN: 9788364045455
EAN: 9788364045455
Format: 235 x 165 x 8
Oprawa: Miękka
Stron: 108
Data wydania: 2016
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
27.97
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Przedmowa
"Vademecum żywienia człowieka" to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować niezbędne wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik technologii żywności, ale także kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowującym się do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak też słuchaczom studiów wyższych (medycznych i związanych z żywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym stylem życia, w tym prawidłowym żywieniem.
Vademecum przedstawia charakterystykę składników odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz wody), jak również fitozwiązków i substancji antyodżywczych. Zostały w nim uwzględnione pojęcia energii, zapotrzebowania energetycznego i wartości kalorycznej żywności. W książce znajdują się również informacje o metodach sposobu żywienia, stanu odżywienia i zasadach układania jadłospisów. Opisano tu wady i zalety diet alternatywnych, w tym również różnych form wegetarianizmu. Czytelnicy znajdą tu także zarys żywienia dietetycznego.
Atutem publikacji jest fakt, iż została opracowana na podstawie szerokiego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego. Korzystanie z książki bardzo ułatwia znajdujący się na końcu słownik pojęć.
Pomysł na tę publikację narodził się podczas studiów Autora. Marcin Jabłoński uczestniczył w zajęciach, które prowadziłam na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Przygotowując się do kolejnych zajęć i egzaminów, sporządzał notatki w taki sposób, by móc się szybko uczyć. I ten pomysł wykorzystał w "Vademecum żywienia człowieka".
Autor niniejszego opracowania ma nadzieję, że pomoże ona wszystkim zainteresowanym w zdobywaniu i utrwalaniu wiedzy z zakresu żywienia człowieka, którą można wykorzystać w codziennym planowaniu menu. A może niektórzy z Czytelników zwiążą swoją przyszłość z tą interdyscyplinarną nauką?
Będąc konsultantem tej publikacji, starałam się również dodać coś z mojego doświadczenia, np. skróty, które w bardzo szybki sposób pozwalają zapamiętać trudne nazwy, jak: FILM TW - sposób na nauczenie się aminokwasów egzogennych, inny T-ADEK - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach itp.
Jako nauczyciel z dwudziestoletnim stażem pracy wiem, jak istotną rolę w procesie uczenia pełni podręcznik. Vademecum uważam za bardzo przydatne, zachęcam zatem do nabycia tej książki i systematycznego korzystania z niej.
Edyta Gulińska

Książka "Vademecum żywienia człowieka"
Jabłoński Marcin