Tradycje kulinarne Korei - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Korei

4.00 Oceń książkę!

Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Wydawnictwo: Hanami
ISBN: 9788360740897
EAN:
Format: 170 x 250
Oprawa: twarda
Stron: 304
Data wydania: 2015-04-23
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
48.99
książka
63.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do ktoacute;rego roacute;żne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wiekoacute;w mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.

Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to roacute;wnież książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Poacute;łwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisoacute;w z recepturami, wśroacute;d talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.

Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisoacute;w na popularne koreańskie dania.

Książka "Tradycje kulinarne Korei"
Magdalena Tomaszewska-Bolałek